Όλοι, αγαπημένοι μου φίλοι, θυμόμαστε, απ’ τα παιδικά μας χρόνια και ειδικά όσοι μεγαλώσαμε στην επαρχία, τους πλανόδιους, συνήθως,  “ μαστόρους ”, που με τα μαυρισμένα, λόγω δουλειάς, ρούχα και τις λερές τραγιάσκες,  γυρόφερναν στις γειτονιές διαλαλώντας τη μαστοριά τους, τι έκαναν; Γάνωναν τα “ μπακιρένια “ μαγειρικά σκεύη. Κατσαρολικά, τηγάνια, μπρίκια, ταψιά, καζάνια όλων των μεγεθών, και όλα γενικά τα χαλκώματα, έτσι έλεγαν παλιότερα τα χάλκινα σκεύη, που απ’ τη χρήση είχαν χάσει την κασσιτεροεπίστρωσή τους, το γάνωμά τους δηλαδή, και ήταν επικίνδυνα να προκαλέσουν δηλητηριάσεις.

Σε πολλά μέρη, υπήρχαν και ντόπιοι καλατζήδες, γανωματήδες δηλαδή, αλλά συνήθως ήταν ξένοι, περαστικοί, που σεργιάνιζαν τις γειτονιές και μάζευαν τα μπακίρια, τα έπαιρναν απ’ τις νοικοκυρές, μέσα σε ένα τσουβάλι, που κράταγαν στον ώμο τους, και τα ‘φερναν μετά από 2-3 μέρες έτοιμα, αστραφτερά, ολοκάθαρα, έτοιμα για τη φωτιά, για μαγείρεμα.

Καλαντζής – Καλαϊντζής – Γανωτής – Γανωματής : είναι αυτός που γανώνει χάλκινα σκεύη.

Η τέχνη του γανωματή χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι από τα πιο παλιά επαγγέλματα που υπάρχουν. Αν και η χρήση του κασσίτερου είναι γνωστή από την αρχαιότητα, το επάγγελμα καθιερώθηκε στα τέλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και γνώρισε την ακμή του στην εποχή του Βυζαντίου.

Γάνωμα χρειάζονται όλα τα χάλκινα σκεύη (τεντζερέδες, τηγάνια, κουτάλια και πιρούνια, ταψιά και μπρίκια κλπ.) Το εργαστήριό του γανωτή είχε όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία: Το καλά, κασσίτερος, το σπίρτο Υδροχλωρικό Οξύ, το αμόνι, η μασιά με την οποία κρατά το σκεύος πάνω από τη φωτιά και ο ταβάς, ένα μεγάλο ταψί, που μέσα ρίχνει τα περισσεύματα από το καλάι, για να τα ξαναχρησιμοποιήσει. Σε μια άκρη υπάρχει το καμίνι, όπου θερμαίνονται τα σκεύη. Για την συντήρηση ή επισκευή των χάλκινων αντικειμένων χρησιμοποιούνται ράβδοι από κασσίτερο, οι οποίες πριν λιώνονται στο καμίνι και με ειδικά σφυριά απλώνονται πάνω στο σκεύος και καλύπτουν τα βαθουλώματα. Η επιφάνεια του σκεύους με το πέρασμα του χρόνου παίρνει ένα χρώμα που μοιάζει με ασήμι.

Ο γανωτής πρώτα καθαρίζει καλά τα σκεύη από τις σκουριές και τις πράσινες σκιές. Το μέσα μέρος το καθαρίζει με το σπίρτο κεζάπι κι έπειτα το τρίβει με άμμο ή με κουρασάνι (=τριμμένο κρεμμύδι). Μετά κρατά το σκεύος με την τσιμπίδα πάνω από τη φωτιά και ρίχνει μέσα το νησιαντήρι (=χλωριούχο αμμώνιο), για να στρώσει καλύτερα το καλάι πάνω στο χάλκωμα. Στη συνέχεια, το σκουπίζει καλά και μετά απλώνει το λιωμένο καλάι σε όλη την επιφάνεια του σκεύους με τη βοήθεια ενός χοντρού βαμβακερού υφάσματος. Για να παγώσει πιο γρήγορα το καλάι ρίχνει κρύο νερό και το σκουπίζει με καθαρό βαμβάκι για να γυαλίσει.

Ετυμολογία λέξης: Το μεσαιωνικό ρήμα γανώνω (επικαλύπτω χάλκινο σκεύος με κασσίτερο για να το προφυλάξω από την οξείδωση), το οποίο προέρχεται από το ρήμα της αρχαίας γανόω, -ώ (γυαλίζω, στιλπνώνω, επικασσιτερώνω). Γάνα ονομάζεται η συνήθως πρασινωπή σκουριά που επικαλύπτει τα σκεύη που δεν έχουν γανωθεί, γαλβανιστεί & γανωματάς/ γανωματής/ γανωτής ή γανωτζής αυτός που γανώνει τα σκεύη.

Άλλες ονομασίες:

Στην Πρέβεζα: Καλατζής ή Κασαρωτής.

Στην Κεφαλονιά/Κέρκυρα: Σταγκωτής.

Καλαϊτζής = γανωματής < τουρκ. kalayci < από το καλάι = κασσίτερος που χρησιμοποιείται για το γάνωμα χάλκινων ειδών < τουρκ. kalay = κασσίτερος < από το αραβ. qala.

Κατά Μ. Στεφανίδη από το κάλαϊς (λίθος) < από το λατιν. callais = είδος γαλάζιας πέτρας

Ο πιο γνωστός γανωτής: Tο 1839, ένας γανωματής από το Kονέκτικατ ονόματι Charles Goodyear εφηύρε το βουλκανισμό του ελαστικού και ίδρυσε την ομώνυμη γνωστή εταιρία ελαστικών που πήρε το όνομά του.

Τα παλιά χρόνια, τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους δουλειές και ιδιαίτερα στη μαγειρική ήταν χάλκινα (μπακιρένια). Αυτά με τον καιρό και με τη μεγάλη χρήση οξειδώνονταν και γινόταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Τότε, ήταν υποχρεωτικό το γάνωμα, δηλαδή έπρεπε να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του σκεύους με ειδικό μέταλλο. Αυτό ήταν το «καλάι», ο κασσίτερος δηλαδή. Το γάνωμα γινόταν από τους ειδικούς τεχνίτες, τους γανωτήδες ή καλαϊτζήδες, στην τουρκική γλώσσα.

Το επάγγελμα του γανωτή είναι από τα πιο παλιά που υπάρχουν. Λένε ότι καθιερώθηκε στην εποχή του Βυζαντίου και ήταν χρήσιμη η δουλειά τους, γιατί έσωζαν τους ανθρώπους από το θάνατο που προκαλούσαν τα αγάνωτα χάλκινα σκεύη. Οι περισσότεροι γανωτήδες ήταν αυτοδίδακτοι ή συνέχιζαν τη